Akvaryum Hobisine Başlarken | Sorularım Var :)


ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2021 14:15
Bir konuyu hatırlatmak istiyorum, "@kullanıcıadı" yaptığınızda o kullanıcıya bir bildirim iletilmiyor, sitenin yazılımında öyle bir özellik yok, sadece kullanıcıdan alıntı yaptığınızda ya da yorum kutucuğunun altında bulunan "Bildirim Gönderilecek Üyeler" bölümünden kullanıcı ad(lar)ı seçildiğinde o kullanıcıya/lara bildirim iletiliyor. [:)]

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T][T]230260,Denizs[/T]
+1: [T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2021 20:42
[QUOTE=srdrrr]Merhaba. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

@Mete36 @Nahola Akvaryumda gördüğünüz kumu ben almadım. Önceden arkadaşım almıştı. Akvaryumu bitkisizdi. Bakımı zor olmayan bitkiler ile başlamak istiyorum. Hangi kumu alacağımı bilmiyorum.

@CanBarut Dış Suyu akvaryuma 8 gün önce doldurdum. Son 4 gündür dış filtre çalışıyor. Işık olarak ise floresan, beyaz ışık veren bir lamba var. Daha önce de yazdığım gibi akvaryum hobisinin bu kadar ilgi eve emek istediğiniz bilmiyordum. Bakmak istediğim balık türü ise uzun ömürlü ve dayanıklı balıklar. Balıklarla ilgili bölüme baktım, youtube dan videolar izliyorum. İnanın aklım daha fazla karışıyor. Çünkü balıklar arası uyum da önemli, her balık türüne farklı yem öneriliyor, bir arada uyum sağlamaları önemli. Yazdığınız gibi balıklara göre bitki seçimi, bitkiye göre kum seçimi, çabuk büyüyen veya yavaş büyüyen bitkiler, suyun sıcaklık derecesi..vs. Aklım çok karıştı.

Forumda rehber olacak çok iyi makaleler var; ancak türler arası uyum tablosunu içeren bir konuya denk gelmedim ya da gözden kaçırdım.

Örneğin: Moli isimli balık dikkatimi çekti. Uzun ömürlü, dayanıklı deniliyor. Bununla uyumlu balık türleri hangisi olabilir? Uyumlu bitki ve kum hangisidir?

@Ahmet3543 ün yukarıda yazdığı gibi: "Bu arada Forumda fazla gezmeyin bağımlılık yapıyor." [:)] [/QUOTE]

O zaman kanaatimce akvaryuma yavastan balik yada bitki ekleme zamaniniz gelmis. Simdi ise kum bitki ve balik turune karar vermek. Kum olarak high tech bitkiler kullanmayacaksaniz (ki tecrubeniz yetersizse gubreleme co2 vs yapmayacaksaniz onermem) low tech bitkilerde kum yapisi asiri onem teskil etmiyor. Kisisel fikrim kalin taneli olmayan 1-2mm iriligindeki kumlardan kullanabilirsiniz. Siyah istiyorsaniz hagen, beyaz istiyorsaniz silis, dusuk ph istiyorsaniz midye kirigi veya basit ucuz yollu istiyorsaniz da dere kumu olabilir. Bu tamamiyle gorsel zevkinize kalmis. Bitki olarak saglam uzun omurlu ve ucuz yollu canli doguranlarla beraber bakilabilen size saz, zeytin, limon, anubias, amazon gibi bitkiler onerebilirim. Bu da tamamiyle dekorsal ve gorsel zevkinize kalmis. Balik olarak ise canli doguran turu olan molly baliginin yanina yine bir cok canli doguran baliklari uyum saglayacaktir. Lepistes, kilickuyruk, hatta bazi tetralar ile bile bakiminiz mumkun. Akvaryum su kalitesini stabil tutabilmek icin canli doguranlarin bir guzel tarafi da copcu ve cuce vatozlar ile iyi birliktelik saglayabilmeleridir. Bu tar baliklar da yenmeyen yem artiklarini ve bazi yosun alg cesitlerini yiyerek dis filtre ile desteklediginiz akvaryum filtrasyonunda su kalitenizi stabil tutmaya yardimci olacaktir. İsik olarak ise size onerdigim bitki turleri yuksek isiga ihtiyac duymayan turler olmasiyla beraber yuksek isik siddeti baliklarinda strese sokacagi icin hafif gun isigi veya beyaz renki 8 saat aydinlatmaniz isinizi gorecektir. Atladigim konu var sa veya kafaniza takilan konu varsa yine alintilayarak sorabilirsiniz. Son olarak termostatli bir isiticiniz zaten olmasi gerekiyor hesap olarak 1 litreye ortalama 1 watt seklinde buyuklugunu hesaplayabilirsiniz. Size tavsiyem de sicaklihi 25-26 derecelerde sabit birakmaniz. Saglikli hobiler.

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrrrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 29
srdrrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 18:04
Merhaba.
Low Tech bitki seçimlerimi yaptım. Tabirim doğru mu bilemiyorum; ama akvaryum konusunda deneyimsiz olduğum için birer tane almak istiyorum.

1) Riccia Moss (zemin için)
2) Hygrophila Difformis
3) Hygrophila Polysperma Ceylon Zeytin
4) Moss Ball 3-4Cm Yosun Topu
5) Bambu

Bitki seçimlerim doğruysa uygun toprak ve balık önerir misiniz?

( Balık türü olarak Molly ile mi başlasam?)
Dün Migrosta alış veriş yaparken Tor Lower isimli toprak satıştaydı. Üzerinde çiçek saksı toprağı yazıyordu. Akvaryumda kullanılabilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 19:07
[QUOTE=srdrrr]Merhaba.
Low Tech bitki seçimlerimi yaptım. Tabirim doğru mu bilemiyorum; ama akvaryum konusunda deneyimsiz olduğum için birer tane almak istiyorum.

1) Riccia Moss (zemin için)
2) Hygrophila Difformis
3) Hygrophila Polysperma Ceylon Zeytin
4) Moss Ball 3-4Cm Yosun Topu
5) Bambu

Bitki seçimlerim doğruysa uygun toprak ve balık önerir misiniz?

( Balık türü olarak Molly ile mi başlasam?)
Dün Migrosta alış veriş yaparken Tor Lower isimli toprak satıştaydı. Üzerinde çiçek saksı toprağı yazıyordu. Akvaryumda kullanılabilir mi?[/QUOTE]

Merhaba
Bitki seçimi olarak size kabaca şunları iletebilirim
1. Riccia Moss : Co2 takviyesi şart değil ama gerekli görülen bir bitki budama ve bakım olarak yeni başlayan biri için çok önerebileceğim bir bitki değil açıkçası ancak emek ve bakım olanaklarını değerlendirip seçim yapmak size kalmış.
2. Hygrophila Difformis : Yani çınar bitkisi. Bakım ve ışık ihtiyacı az olan bir bitkidir. Sizin için önerebilirim.
3. Hygrophila Polysperma Ceylon : Yani zeytin bitkisi. Bu zaten sizin için önerdiğim bitkilerin başında geliyor bence mutlaka eklemelisiniz. Hem bakım ihtiyacı kolay hem de sudaki nitrat dengesini oturtmakta faydalı olacaktır.
4. Moss Ball : Bakımı ne çok zor ne çok kolay olan bu bitki aslında bir yosun türü olarak geçer. Işıklandırma ve nitrat seviyesinin ayarlanamaması durumunda hem çok yayılır hem alg oluşumunu tetikler yani tankınızda yosun artışına sebep olabilir. Yine seçimi size kalmış bir bitki.
5. Bambu : Bambunun sudaki nitratı emme özelliği mevcuttur. Genelde sumplarda da kullanılır. Akvaryumda da kullanabilirsiniz hiçbir sorun olmaz ancak kökünü kuma gömüp yanlızca yaprakları suyun dışında kalacak şekilde tasarlamalısınız. Bunun için de akvaryum kapağını ve su seviyesini ona göre ayarlamanız gerekebilir. Diğer bitkiler gibi bakım gerektirmez. Dolayısıyla sizin için önerebilirim.

Benim tercihim kum için size hagen olurdu. Çünkü hem siyah rengi üzerindeki balıkları ön plana çıkarıyor hem de demir içeriği yüksek olduğu için bitki gelişiminde faydası var. Ancak dediğim gibi bu tamamiyle sizin tercihlerinize kalmış bir durum. Tane yapısı 1-2mm olması ve suya salınım yapmaması yeterli olacaktir. Midye kırığı veya dere kumu da kullanabilirsiniz. Ancak akvaryuma eklemeden mutlaka su ile bir kaç defa yıkayın ve kumu ekledikten sonra bitkileri ekleyip, dizaynınızı yapıp %30 dip çekimi yapın akvaryumu ve filtreyi 3 gün boş çalıştırın. Bu süre zarfında dip çekimi yaptıktan bir gün sonra çok az 1 kere balık varmış gibi yemleme yapın bakteri kültürü açısından faydası olacaktır. Sonrasında seçtiğiniz türleri ekleyebilirsiniz. Balık olarak molly balığını sevmişsiniz sanırım. Size akvaryum hacminize göre beyaz molilerden (Siyah kum üzerinde hoş durur) veya renklilerinden iki koloni: (2 erkek / 8-9 dişi) , 1 koloni komando çöpçü: (1e/3d) , 1 koloni cüce vatoz: (1e/3d) önerebilirim. Ekosisteminiz oturduktan sonra hem görsel hem de akvaryumdaki görev dağılımı olarak hoş bir sistem oluşacağını söylemek isterim. Bir de cüce vatoz için küp tarzı yumurtlama üreme alanları oluşturmanız gerekecektir. Bununla ilgili bolca bilgiyi internette veya bu sitede bulabilirsiniz.

Son olarak torf akvaryum kumu altına bazı akvarist arkadaşların kullandığı bitki materyalidir. Size önermem çünkü torfu ekleyip üzerine az miktar su ekleyip karıştırıp üzerine normal akvaryum kumunu eklemeniz gerekiyor. Bu da sıfırdan kurulum suyunuzun komple boşaltılması demek. Aksi halde tof hava kabarcıklarından ve tane yapısından dolayı muhakkak su yüzeyine çıkacak ve akvaryum suyunuzu aşırı bulandıracaktır. Kaldı ki torf ekledikten sonra suya yaptığı salınımı tamami ile almak için yaklaşık 15 gün boyunca içine balık eklememeli ve 3 günde 1 %20 lik su değişimi yapmalısınız. Buna rağmen bazen görüyorum ki hala suyun sararma sebepleri arasında zemindeki torfu örnek gösteriyorlar. Yani kullananlar sularının hiç bir zaman cam gibi olmadığından şikayetçi. Bunu organik bir görünüm açısından sevenler de mevcut ancak ben tavsiye etmiyorum. Yine de seçim size kalmış.

Takıldığınız yerleri mesajımı alıntılayarak dilediğiniz zaman çekinmeden sorabilirsiniz. Ayrıca akvaryumdaki ilerlemenizi bizimle de paylaşırsanız bu sitedeki bilgiye ihtiyacı olan arkadaşlar için yardımcı olacaktır.

Sağlıklı hobiler.

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T][T]214919,omerali06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T][T]214919,omerali06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-akaanb-Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2021
İl: Trabzon
Mesaj: 855
-akaanb-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 19:12
Okuduklarıma göre zeytin bitkisi diğer bakımı kolay olarak geçen bitkilere göre daha zor.Potasyum ve demir eksikliğinde yapraklarda delinmeler ve sararmalar kaçınılmaz oluyormuş.

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T][T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrrrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 29
srdrrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 20:26
[QUOTE=CanBarut]

Merhaba
Bitki seçimi olarak size kabaca şunları iletebilirim
1. Riccia Moss : Co2 takviyesi şart değil ama gerekli görülen bir bitki budama ve bakım olarak yeni başlayan biri için çok önerebileceğim bir bitki değil açıkçası ancak emek ve bakım olanaklarını değerlendirip seçim yapmak size kalmış.
2. Hygrophila Difformis : Yani çınar bitkisi. Bakım ve ışık ihtiyacı az olan bir bitkidir. Sizin için önerebilirim.
3. Hygrophila Polysperma Ceylon : Yani zeytin bitkisi. Bu zaten sizin için önerdiğim bitkilerin başında geliyor bence mutlaka eklemelisiniz. Hem bakım ihtiyacı kolay hem de sudaki nitrat dengesini oturtmakta faydalı olacaktır.
4. Moss Ball : Bakımı ne çok zor ne çok kolay olan bu bitki aslında bir yosun türü olarak geçer. Işıklandırma ve nitrat seviyesinin ayarlanamaması durumunda hem çok yayılır hem alg oluşumunu tetikler yani tankınızda yosun artışına sebep olabilir. Yine seçimi size kalmış bir bitki.
5. Bambu : Bambunun sudaki nitratı emme özelliği mevcuttur. Genelde sumplarda da kullanılır. Akvaryumda da kullanabilirsiniz hiçbir sorun olmaz ancak kökünü kuma gömüp yanlızca yaprakları suyun dışında kalacak şekilde tasarlamalısınız. Bunun için de akvaryum kapağını ve su seviyesini ona göre ayarlamanız gerekebilir. Diğer bitkiler gibi bakım gerektirmez. Dolayısıyla sizin için önerebilirim.

Benim tercihim kum için size hagen olurdu. Çünkü hem siyah rengi üzerindeki balıkları ön plana çıkarıyor hem de demir içeriği yüksek olduğu için bitki gelişiminde faydası var. Ancak dediğim gibi bu tamamiyle sizin tercihlerinize kalmış bir durum. Tane yapısı 1-2mm olması ve suya salınım yapmaması yeterli olacaktir. Midye kırığı veya dere kumu da kullanabilirsiniz. Ancak akvaryuma eklemeden mutlaka su ile bir kaç defa yıkayın ve kumu ekledikten sonra bitkileri ekleyip, dizaynınızı yapıp %30 dip çekimi yapın akvaryumu ve filtreyi 3 gün boş çalıştırın. Bu süre zarfında dip çekimi yaptıktan bir gün sonra çok az 1 kere balık varmış gibi yemleme yapın bakteri kültürü açısından faydası olacaktır. Sonrasında seçtiğiniz türleri ekleyebilirsiniz. Balık olarak molly balığını sevmişsiniz sanırım. Size akvaryum hacminize göre beyaz molilerden (Siyah kum üzerinde hoş durur) veya renklilerinden iki koloni: (2 erkek / 8-9 dişi) , 1 koloni komando çöpçü: (1e/3d) , 1 koloni cüce vatoz: (1e/3d) önerebilirim. Ekosisteminiz oturduktan sonra hem görsel hem de akvaryumdaki görev dağılımı olarak hoş bir sistem oluşacağını söylemek isterim. Bir de cüce vatoz için küp tarzı yumurtlama üreme alanları oluşturmanız gerekecektir. Bununla ilgili bolca bilgiyi internette veya bu sitede bulabilirsiniz.

Son olarak torf akvaryum kumu altına bazı akvarist arkadaşların kullandığı bitki materyalidir. Size önermem çünkü torfu ekleyip üzerine az miktar su ekleyip karıştırıp üzerine normal akvaryum kumunu eklemeniz gerekiyor. Bu da sıfırdan kurulum suyunuzun komple boşaltılması demek. Aksi halde tof hava kabarcıklarından ve tane yapısından dolayı muhakkak su yüzeyine çıkacak ve akvaryum suyunuzu aşırı bulandıracaktır. Kaldı ki torf ekledikten sonra suya yaptığı salınımı tamami ile almak için yaklaşık 15 gün boyunca içine balık eklememeli ve 3 günde 1 %20 lik su değişimi yapmalısınız. Buna rağmen bazen görüyorum ki hala suyun sararma sebepleri arasında zemindeki torfu örnek gösteriyorlar. Yani kullananlar sularının hiç bir zaman cam gibi olmadığından şikayetçi. Bunu organik bir görünüm açısından sevenler de mevcut ancak ben tavsiye etmiyorum. Yine de seçim size kalmış.

Takıldığınız yerleri mesajımı alıntılayarak dilediğiniz zaman çekinmeden sorabilirsiniz. Ayrıca akvaryumdaki ilerlemenizi bizimle de paylaşırsanız bu sitedeki bilgiye ihtiyacı olan arkadaşlar için yardımcı olacaktır.

Sağlıklı hobiler.[/QUOTE]

Öncelikle detaylı cevabınız için teşekkür ederim. Akvaryumdaki ilerlemeyi bitkileri alıp, ekledikten sonra paylaşmayı düşünüyordum. Ancak siz sorunca kısa (43 sn) bir video çekip youtube'a yükledim. İzleyip değerlendirirseniz sevinirim.

[VID]https://youtu.be/SVTkOSH_FhA[/VID]


Videoyu çekerken daha önce eklediğim kurumuş ağaç dalı üzerindeki beyaz oluşumları fark ettim. Suya zararı var mıdır? Dalı sudan çıkartmalı mıyım?

[url=https://resimlink.com/CtcwRD][img]https://r.resimlink.com/CtcwRD.jpg[/img][/url][QUOTE=CanBarut]

Beğenenler: [T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 20:50
[QUOTE=srdrrr]

Öncelikle detaylı cevabınız için teşekkür ederim. Akvaryumdaki ilerlemeyi bitkileri alıp, ekledikten sonra paylaşmayı düşünüyordum. Ancak siz sorunca kısa (43 sn) bir video çekip youtube'a yükledim. İzleyip değerlendirirseniz sevinirim.

[VID]https://youtu.be/SVTkOSH_FhA[/VID]


Videoyu çekerken daha önce eklediğim kurumuş ağaç dalı üzerindeki beyaz oluşumları fark ettim. Suya zararı var mıdır? Dalı sudan çıkartmalı mıyım?

[url=https://resimlink.com/CtcwRD][img]https://r.resimlink.com/CtcwRD.jpg[/img][/url]anBarut]
[/QUOTE]

Her şey olağan duruyor. Su kalitesi berraklıktan anladığım kadarıyla gayet güzel gibi. Ancak dekorasyon biraz karmaşık gibi geldi bana. Tabi tamamiyle sizin kişisel zevkinize kalmış ancak kum ekleme çıkarma gibi uygulamalarda sizi zorlayacaktır. Size tavsiyem şu şekilde olabilir hem çalışmanız daha rahat olur. Akvaryumdaki oturmuş mevcut suyun %70 ini bir kaba alın. Kaba imkanınız varsa dış filtreyi bağlayın ve çalışmaya devam etsin. Yada en kötü varsa iç filtrenizi takın. Sonrasında akvaryumdaki kalan suyu boşaltabildiğiniz kadar boşaltın ve yıkamış olduğunuz, eklemek istediğiniz yeni kumu (zeminden en az 3-4cm yükseklikte olacak şekilde) eski kumu çıkardıktan ve akvaryumu güzelce temizledikten sonra akvaryumunuza ekleyip üzerini 15-20cm su ile doldurun. Sonrasında dilediğiniz türdeki bitkilerinizi ekleyin ve iç dekorasyonunuzu daha rahat bir şekilde zevkinize göre yapın. Bu işlemler bittikten sonra yaklaşık yarım saat içinde 20cm sudaki tortu zemine oturmaya başlacaktır. Tortu oturduktan sonra kaba %70 ini almış olduğunuz eski akvaryum suyunu akvaryum kumunu dağıtmadan (zemin üzerine naylon poşet sererek olabilir) tam dolduracak şekilde ekleyin. Bu anlattıklarım işlemler sizin için en sağlıklı ve en kolay yöntem olmakla beraber max 1 gününüzü alır. Sonrasında filtre yada filtrelerinizi 3 gün boş çalışacak şekilde akvaryumunuza bağlayın. Geri ekleyeceğiniz su oturmuş olduğu için 3 gün bile fazla olabilir ama garanti olsun diye söylüyorum. Sonrasında dilediğiniz canlı türünü ekleyebilirsiniz. Bence çok hoş olacak :)

Bu arada ağaç dalı üzerinde oluşan beyaz organizmalar ağacın suda yeteri kadar bekletilmediğinin kanıtıdır. Sıcak suda kaynatma uzun süre su içinde bekletme durumuna maruz bırakılmadan akvaryum suyuna koyulan ağaç ve kütükler salınım yaptıkları zaman bu şekilde kimyasallar çıkarabilir. Ağacı kesinlikle ilk etapta akvaryumdan çıkarın. Sonrası için bu konuda size tavsiyem illa dekorasyonda kullanmak istiyorsanız 2-3 saat kadar sıcak suda kaynatıp yaklaşık en az 1 hafta kadar tamamiyle suyun içinde kalacak şekilde bir kapta beklettikten sonra akvaryumunuzda kullanmanızdır.[EDIT]CanBarut,2021-05-01 20:59:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrrrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 29
srdrrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 21:04
Forumda açılan onlarca konuyu okudum, forumda paylaşılan ayrıca youtube da yayın yapan yerli-yabancı kanallardaki akvaryumları gördüm. Harika tasarımlar var. Bilmeyenler için basit gözükse de uğraşmaya başlayınca zorluğu farkediliyor. Kat edecek çok yolum var. Eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim. Kumu ve bitkileri ekledikten sonra tekrar paylaşacağım. Sırası geldikçe siz ve forum üyelerinden de aklımda olan farklı sorulara cevap rica edeceğim. :) [EDIT]srdrrr,2021-05-01 21:05:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]207652,CanBarut[/T]
Teşekkür Edenler: [T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2021 21:05
[QUOTE=srdrrr]Forumda açılan onlarca konuyu okudum, forumda paylaşılan ayrıca youtube da yayın yapan yerli-yabancı kanallardaki akvaryumları gördüm. Harika tasarımlar var. Bilmeyenler için basit gözükse de uğraşmaya başlayınca zorluğu farkediliyor. Kat edecek çok yolum var. Eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim. Kumu ekleyip, bitkileri ekledikten sonra tekrar paylaşacağım. Sırası geldikçe siz ve forum üyelerinden de aklımda olan farklı sorulara cevap rica edeceğim. :) [/QUOTE]

Sizin gibi emek sarf edip arastirip zaman ayirlanlar sayesinde bu hobi cok daha guzel noktalara geliyor. Bizim de sizlerden ogrenecegimiz muhakkak cok fazla sey olacaktir. Merakla beklemedeyiz kolay gelsin :)

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]
+1: [T]214919,omerali06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrrrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 29
srdrrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2021 15:59
[QUOTE=CanBarut]

Sizin gibi emek sarf edip arastirip zaman ayirlanlar sayesinde bu hobi cok daha guzel noktalara geliyor. Bizim de sizlerden ogrenecegimiz muhakkak cok fazla sey olacaktir. Merakla beklemedeyiz kolay gelsin :)[/QUOTE]

Merhaba Can Bey.
Dün akşam akvaryuma bitki ekimi yaptım. Biraz uğraştırdı ve acemice oldu :) Bitkiyi ekmeden önce birlikte sipariş ettiğim dere kumunu önce yıkadım sonra ekledim.
büyük bir bidon bulamadığımdan suyu boşaltmadan yapmak zorunda kaldım. Eklediğim dere kumunu önceki kum ile karıştırmadan dikkatli şekilde üste serpiştirdim.

Şu an ki durumu da video ile kaydedip youtube a yükledim.

[VID]https://youtu.be/ClOXL-qPquY[/VID]

[B]Sıradaki sorumlarım ise şöyle olacak:[/B]

[B]1) [/B]Balıkları almadan önce bitkilerin 2 hafta kadar iyice kök salması ve büyümesi için beklemeyi düşünüyorum. Düşünceniz nedir?

[B]2)[/B] Bitkiler için aşağıdaki Roxin marka floresan lamba var elimde. Üzerinde 220 V 50 Hz yazıyor. Bu lamba bitkiler için yeterli midir? İnternetten aradığımda su içi lamba olarak karşıma çıkıyor. Akvaryum kapağını çıkartıp, vantuzla akvaryumun su değmeyen yerine sabitlesem sorun olur mu sizce?

[url=https://resmim.net/zo4zya/][img]https://i.resmim.net/i/20210506_153856.jpg[/img][/url]


[B]3)[/B] Floresan lambayı günde kaç saat çalıştırmam gerekir? Yoksa yazın gündüz aydınlığı yeterli olur mu?

[B]4)[/B] Videonun sonuna doğru dikkat ederseniz, dış ünite su devrinden kaynaklı hafif dalgalanma oluyor. Bu dalga miktarı yeterli midir?

[B]5)[/B] Dış filtre sürekli mi çalışmalıdır?

[B]Mesaja ek olarak:[/B] Sorularımın uzun olduğunun farkındayım. Hem daha iyi öğrenmek hem de ilerde benim gibi acemiler için detaylı soruyorum. Anlayışınız için ayrıca teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2021 17:48
[QUOTE=srdrrr]

Merhaba Can Bey.
Dün akşam akvaryuma bitki ekimi yaptım. Biraz uğraştırdı ve acemice oldu :) Bitkiyi ekmeden önce birlikte sipariş ettiğim dere kumunu önce yıkadım sonra ekledim.
büyük bir bidon bulamadığımdan suyu boşaltmadan yapmak zorunda kaldım. Eklediğim dere kumunu önceki kum ile karıştırmadan dikkatli şekilde üste serpiştirdim.

Şu an ki durumu da video ile kaydedip youtube a yükledim.

[VID]https://youtu.be/ClOXL-qPquY[/VID]

[B]Sıradaki sorumlarım ise şöyle olacak:[/B]

[B]1) [/B]Balıkları almadan önce bitkilerin 2 hafta kadar iyice kök salması ve büyümesi için beklemeyi düşünüyorum. Düşünceniz nedir?

[B]2)[/B] Bitkiler için aşağıdaki Roxin marka floresan lamba var elimde. Üzerinde 220 V 50 Hz yazıyor. Bu lamba bitkiler için yeterli midir? İnternetten aradığımda su içi lamba olarak karşıma çıkıyor. Akvaryum kapağını çıkartıp, vantuzla akvaryumun su değmeyen yerine sabitlesem sorun olur mu sizce?

[url=https://resmim.net/zo4zya/][img]https://i.resmim.net/i/20210506_153856.jpg[/img][/url]


[B]3)[/B] Floresan lambayı günde kaç saat çalıştırmam gerekir? Yoksa yazın gündüz aydınlığı yeterli olur mu?

[B]4)[/B] Videonun sonuna doğru dikkat ederseniz, dış ünite su devrinden kaynaklı hafif dalgalanma oluyor. Bu dalga miktarı yeterli midir?

[B]5)[/B] Dış filtre sürekli mi çalışmalıdır?

[B]Mesaja ek olarak:[/B] Sorularımın uzun olduğunun farkındayım. Hem daha iyi öğrenmek hem de ilerde benim gibi acemiler için detaylı soruyorum. Anlayışınız için ayrıca teşekkür ederim.[/QUOTE]

Merhabalar
Öncelikle hayırlı olsun diyelim. Bence harika görünüyor. Gelelim sorularınıza;
1. Ekleyeceğiniz balıklar canlı doğuran ve çöpçü türevi olduğu için bitkilere herhangi bir zararı olmayacaktır. Bu yüzden suyun ve tortunun nispeten oturmasını bekledikten sonra balıkları eklemenizin bir sakıncası olmayacaktır. Ancak dediğiniz gibi 2 hafta bitkilerin köklenmesini ve adaptasyon sürecini beklemek her açıdan daha sağlıklı olacaktır. 2-3 gün geçtikten sonra balıklarınızı ekleyebilirsiniz ancak bu sürenin uzaması balık sağlığı açısından daha iyi olmakla beraber şunu eklemek isterim ki bitkilerinize gübre olacak makro ve mikro besin elementleri balıklar tarafından suya salınım yapılmaktadır. Eğer harici gübre kullanmayacaksanız balık ekleme sürecini bitki sağlığı açısından çok uzun tutmanızı önermem. Buna takviye olarak ortalama 100litreye 1 şişe maden sodası ve 3 günde bir balık varmışçasına az yemleme de bitkilerin yararına olacaktır.
2. Hayır herhangi bir sorun olmaz. Rahatlıkla kullanabilirsiniz ancak yanlış hatırlamıyorsam akvaryumunuz 130lt civarındaydı ve ışıklandırmanız 220volt mu yoksa watt mi? Eğer watt ise bu biraz yosun ve alg oluşumunu tetiklemeye neden olabilir. Ancak bitki ve balıklarınız için herhangi bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. Canlı doğuran türleri fazla ışığa karşı nispeten cichlid türlerine göre daha toleranslıdırlar. Ancak ortalama hesaplamalar 1 litreye 1w şeklinde hesaplanmaktadır.
3. Akvaryumunuzun konumunu bilmediğim için gün içi güneş ışığı hakkında yorum yapamam ancak tankınız bitkili olduğu için gün içinde 6-10 saat arası ışıklandırmanız sizin ve akvaryumunuz için faydalı olacaktır. Ancak dediğim gibi yosun ve alg oluşumuna dikkat etmenizi öneririm.
4. Bu dalgalanma gördüğüm kadarı ile yetersiz. Tankınız ne kadar bitkili de olsa fotosentez sonucu oluşan oksijen ve dalgalanmanın suya vermiş olduğu taze hava yetersiz kalabilir. Kanaatimce şelaleyi daha yukarda veya daha tazyikli vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Veya bunu hava motoru ile destekleyebilirsiniz.
5. Evet dış filtre mutlaka durmadan sürekli çalışmalıdır. Akvaryum döngüsü bakteri döngüsü ve su temizliği açısından bu son derece önemlidir.

Son olarak rica ederim anlayışlı meraklı ve hevesli hobicileri her zaman desteklemek için varız. Benim bu noktalara gelmemde emeği geçen burdaki tüm tecrbeli arkadaşlara da selam olsun :)

Not: İlk konuyu açtığınızdaki paylaşmış olduğunuz fotoğraflar değişmiş bilginiz olsun.

Gelişmeleri takipteyiz. Sağlıklı hobiler :)[EDIT]CanBarut,2021-05-06 17:49:55[/EDIT]

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUARIUM999Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2021
İl: Çorum
Mesaj: 1114
AQUARIUM999Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2021 21:36
Bitkiler genellikle sudan beslenir nu yüzden ayrı bir toprağa gerek yok bitkilerle beraber tetra beta gromi ve canlıdoğuran koyabilirsiniz iç filitre yeterli

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

srdrrrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2021
İl: Izmir
Mesaj: 29
srdrrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2021 22:35
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Akvaryuma balıklar ekleyince de paylaşacağım.

Aydınlatma 220 Volt. Tekrar baktım. Maden sodası dediğiniz bildiğimiz maden suyu sanırım. Düzenli olarak kaç günde bir eklemeliyim?

Mesaja Ek: İlk mesajımdaki görseller değişmiş. Siz uyarınca fark ettim. Tekrar düzelteceğim. İlk mesajdaki fotoğrafları, resim yükleme sitesinden aldığım linkleri kullanmıştım. Sanırım aynı linkler şu anki görsellere verilmiş. Teşekkür ederim uyarınız için. Hemen düzeltiyorum.[EDIT]srdrrr,2021-05-06 23:13:24[/EDIT]

Beğenenler: [T]207652,CanBarut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanBarutÇevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2018
İl: Izmir
Mesaj: 236
CanBarutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2021 01:22
[QUOTE=srdrrr]Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Akvaryuma balıklar ekleyince de paylaşacağım.

Aydınlatma 220 Volt. Tekrar baktım. Maden sodası dediğiniz bildiğimiz maden suyu sanırım. Düzenli olarak kaç günde bir eklemeliyim?

Mesaja Ek: İlk mesajımdaki görseller değişmiş. Siz uyarınca fark ettim. Tekrar düzelteceğim. İlk mesajdaki fotoğrafları, resim yükleme sitesinden aldığım linkleri kullanmıştım. Sanırım aynı linkler şu anki görsellere verilmiş. Teşekkür ederim uyarınız için. Hemen düzeltiyorum.[/QUOTE]

Evet ama dogal maden suyu olmasi onemli. Cok sik eklemenizi tavsiye etmem ph dusurdugu konusunda tartismalar var. Dip cekimlerinden sonra veya iki dip cekiminde bir ekleyebilirsiniz. Canli yukune gore kademeli olarak eklemeyi kesebilirsiniz. Bitki besinleri (gubrelerde veya maden sularinda bulunan) yani potasyum magnezyum fosfor gibi besin elementlerinin fazlasi baliklara zarar verecektir. Bitkilerin kullanabildigi kadar olmasi yeterli olacaktir. Canli yuku cok ise zaten yuksek gubre istemeyen bitkiler tercih ettiginiz icin bu tarz ek besinlere yada gubrelemeye ihtiyac duymazsiniz.

Aydinlatma icin watt hesabi onemlidir. Ortalama dedigim gibi 1 litreye 1 watt seklinde hesaplanabilir.

Rica ederim. Keyifli hobiler :)[EDIT]CanBarut,2021-05-07 01:26:45[/EDIT]

Beğenenler: [T]230969,srdrrr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir